Undvik fällorna då du anlitar flytthjälp

flytthjalpMånga här på sidan efterfrågor tips och hjälp när det kommer till att flytta. Här kommer våra erfarenheter av detta samt från lite research vi har gjort som den här artikeln i Svenska Dagbladet. Att anlita flytthjälp kan vara väldigt praktiskt oavsett om man bara flyttar till ett hus som ligger några gator längre bort, eller till en stad som ligger i andra änden av landet. En flytt är något som är både psykiskt och fysiskt påfrestande, och därför är det bättre att överlämna det praktiska åt personer med den rätta kunskapen och förutsättningarna. Idag är det snarare en regel än ett undantag att anlitar flytthjälp vid båda privata flyttar och företagsflyttar, och det finns många verksamma flyttfirmor på marknaden. I de stora städerna finns det givetvis flera aktörer att välja mellan, men det går faktiskt att hitta lokala och etablerade flyttfirmor på de flesta orter i Sverige. Med så många olika flyttfirmor kan det vara svårt att veta vilken man ska vända sig till. Priset är en faktor som spelar roll för många, men det kan också vara bra att undersöka flyttfirman lite grundligare, för det finns många oseriösa aktörer inom branschen.

Vanligt med svartarbete
Eftersom flyttbranschen inte är någon bransch som det går att tjäna mycket pengar på kan det vara enkelt att falla för frestelsen att arbeta svart. Svart arbete innebär oftast att betalningen sköts kontant och kunden inte får något kvitto. Det kan göra priset lite billigare, men innebär också mindre säkerhet för dig som kund och du kan inte direkt klaga efter flytten om något skulle gå fel.

Kostnad
Det är vanligt att det uppstår missförstånd mellan kunden och flyttfirman då det gäller kostnaden för hela flytten. För att undvika tråkiga överraskningar efter flytten är det bäst att komma överens om ett fast pris för hela flytten på förhand, eller åtminstone en löpande räkning med ett tak. Priset avgörs av flera olika faktorer, som t.ex. hur lång tid flytten är beräknad att ta och volymen av det som ska flyttas. Många tunga möbler eller föremål som måste hanteras med extra varsamhet innebär i regel extra avgifter som också ska komma överens om på förhand. Se till att alltid göra upp ett skriftligt avtal med flyttfirman där alla avgifter och beräkningar nämns för att undvika missförstånd.

Vad som ingår i tjänsten
Olika flyttfirmor erbjuder olika tjänster, och som kund brukar man även ha möjlighet att själv bestämma vilka av dessa tjänster man vill utnyttja. För någon kanske det räcker med att hyra in en flyttbil och några flyttgubbar i några timmar, medan andra tycker det blir smidigare med en paketlösning där både packnings- och monteringshjälp samt flyttstädning ingår i priset. Var noga med att kontrollera vad som ingår i den avtalade tjänsten och se till att allting står i ett skriftligt avtal för att undvika missförstånd senare.

Skador
Om något blir skadat i samband med flytten måste detta reklameras till flyttfirman. Ett seriöst företag har alltid en ansvarsförsäkring som täcker möjliga skador på flyttgodset, så detta är också något som är värt att kolla upp då du väljer flyttfirma.

Rekommenderade sidor
Det finns ett antal sidor på nätet som hjälper dig att välja ut rätt flyttfirma, som vi tidigare nämnt så finns det många i storstäderna medan i de mindre städerna så brukar man känna oftast någon av de lokala, en av de vi rekommenderar och litar på är Flyttfirmor.se, deras sida för flytthjälp i storstäderna hittar du här: Stockholm och Göteborg.